Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris SNBT pada UTBK SNPMB 2023

Literasi dalam Bahasa Inggris menjadi salah satu komponen materi tes literasi yang diujikan pada Seleksi Nasional Berbasis Tes (SNBT). Materi ujian untuk soal tes literasi dalam Bahasa Inggris mencakup kemampuan memahami, menggunakan, mengevaluasi, merenungkan, dan berinteraksi dengan teks yang disajikan dalam Bahasa Inggris. Bentuk contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris berupa bacaan dengan beberapa pertanyaan yang jawabannya dapat diperoleh dalam bacaan.

Sebaran contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris untuk SNBT pada UTBK SNPMB 2023 berjumlah 20 soal dengan estimasi waktu 30 menit. Artinya untuk estimasi waktu pengerjaan satu soal kurang sekitar 1 menit setengah. Waktu yang diberikan ini menjadi tantangan sendiri dalam mengerjakan contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris SNBT.

Penyelenggara UTBK-SNPMB telah memberikan contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris SNBT 2023 melalui halaman ini yang disajikan dalam simulasi ujian. Di akhir bagian akan terdapat rekap jawaban dan kunci jawaban benar dari contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris beserta pembahasan singkatnya.

Ada sepuluh contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris SNBT yang diberikan oleh panitia penyelenggaran UTBK -SNPMB 2023. Kesepuluh contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris tersebut beserta pembahasan contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris lebih jelasnya terdapat pada bahasan berikut.

Baca Juga: 2 Komponen Materi pada Soal Ujian SNBT (Seleksi Nasional Berbasis Tes)

Passage 1 for Question 1 ‒ 3

Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris SNBT

(Adapted from https://www.careerride.com/view/competition-in-schools-should-be-moderated-16658.aspx)

Q1: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

Who suggested moderating the school competition in order to create a healthy one?
A. Mohades_002
B. Lexi_122
C. Ardillo_87
D. Deepa Kaushik
E. Harish Kumar

Pembahasan:
Bacaan yang diberikan pada contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris di atas berupa pernyataan dari beberapa tokoh mengenai kompetisi sekolah.

Pertanyaan pada soal: 
Who suggested moderating the school competition in order to create a healthy one?

Pertanyaan tersebut menanyakan:
Siapa yang menyarakan untuk memoderasi kompetisi sekolah agar tercipta kompetisi yang sehat?

Pernyataan mengenai perlunya moderasi kompetisi sekolah disebutkan Harish Kumar yang menyatakan: … Competion in schools must be moderated so that healthy competition persists among the students.

Mohades_002 (A) menyatakan bahwa no one can moderate or control competition (tidak ada seseorang yang dapat memoderasi dan mengontrol kompetisi). Semdangkan Lexi_122 (B), Ardillo_87 (C) and Deepa Kaushik (D) tidak mengatakan apapun mengenai moderasi kompetisi sekokah.

Jadi, jawaban yang terpat untuk pertanyaan Who suggested moderating the school competition in order to create a healthy one? adalah Harish Kumar.

Jawaban: E

Q2: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

The word “persists” in Harish Kumar’s post is closest in meaning to ….
A. occurs
B. remains
C. continues
D. prevails
E. stays

Pembahasan:
Contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris seperti di atas menguji seberapa luas pengetahuan kosakata Bahasa Inggris. Di mana soal menanyakan kata dengan makna yang menyerupai atau hampir sama (bahkan sama).

Kata persists dalam kamus Bahasa Inggris-Indonesia berarti berlanjut (continues). Di mana makna kata persists juga dekat dengan makna continues to exist. Jadi, The word “persists” in Harish Kumar’s post is closest in meaning to continues.

Jawaban: C

Q3: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

What is the tone of the thread regarding the school competition?
A. encouraging
B. passionate
C. objective
D. biased
E. humorous

Pembahasan:
The text presents the topic of school competition objectively. There is no bias in the text and it is obvious that the text does not encourage people to do a particular action and it is far from being passionate or humorous.

Teks menyajikan topik kompetisi sekolah secara objektif. Tidak ada bias dalam teks dan terlihat jelas bahwa teks tersebut tidak mendorong orang untuk melakukan tindakan tertentu dan jauh dari semnagat atau humor.

Therefore, the best answer is C objective (Jadi jawaban yang tepat adalah C objective).

Jawaban: C

Baca Juga: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Indonesia SNBT pada UTBK SNPMB 2023

Passage 2 for Question 4 ‒ 6

TEXT 1
In 2010, researchers estimated that 8 billion kg of plastic entered the ocean in a single year, and that number would sharply increase by 2025. When it enters the ocean, plastic waste disrupts marine ecosystems, travels to central locations, and forms a trash island which can cover an area of more than 1.6 million square km. These plastics never degrade, but rather break up into smaller sizes. They eventually become microplastics that stay in the environment for hundreds of years.

Scientists at the University of California San Diego have invented a new biodegradable material that is designed to replace the commonly used plastics. The material started to biodegrade in seawater within four weeks. The team found that various marine organisms colonize the material and break it into nutrients for their consumption.

The research of this new plastic is joined by experts in biology, chemistry, and marine science. They have shown that it is possible to make durable plastics that also can degrade in the ocean. Plastics should not be going into the ocean in the first place. But now, if they do, this new plastic can become food for microorganisms and not harmful trash.

Adapted from: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220922103215.htm

TEXT 2
Plastic is everywhere and important to the growth of many industries, such as packaging, building, and automotive. About 83.5% of consumer products rely on plastic in some ways. Food without plastic packaging would spoil long before it reaches consumers’ fridges. PVC pipes made of plastic are an essential building part that reduce leakage and corrosion to conserve water and energy. Plastics make cars dramatically lighter, which increases fuel efficiency.

Researchers have been working to improve the plastic recycling process since it was realized that plastic was harming the environment. Recycling plastic not only helps the environment and reduces trash, but it also creates more jobs. The recycling sector generates up to 30 times more jobs than the common disposal sector. In fact, Tellus Institute reports that over 1.5 million new jobs would be created if the national recycling rate could be increased to 75%.

Modern recycling techniques can transform plastic into more useful products. Some experts have seen the opportunity to make jet fuel from plastic. However, even a simple recycling strategy has commercial benefits. Over 3 million plastic bottles have already been converted into pillow fillers by IHG Hotels & Resorts. Customers are happy to sleep well and use a product that benefits the environment, according to IHG. And it is all thanks to plastic.

(Adapted from: https://thisisplastics.com/economics/a-web-of-wealth-the-economic-benefits-of-plastics/)

Q4: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

Which of the following statements is an opinion from Text 1?
A. These plastics never degrade, but rather break up into smaller sizes.
B. Recycling plastic not only helps the environment and reduces trash, but it also creates more jobs.
C. Plastics should not be going into the ocean in the first place.
D. They eventually become microplastics that stay in the environment for hundreds of  years.
E. Customers are happy to sleep well and use a product that benefits the environment.

Pembahasan:
Kalimat opini dapat dikenali dari penggunaan kata I thnik …, In my opinion …, perhap, should, dan lain sebagianya. Jadi, pernyataan opini terdapat pada: Plastics should not be going into the ocean in the first place. Sementara pernyatana pada pilihan A, B, D dan E adalah fakta (A, B, D dan E are facts).

Jawaban: C
Karena waktu cukup singkat, pernyataan sejenis ini dapat dijawab tanpa membaca bacaan terlebih dahulu. Di mana kalimat opini dapat dibedakan dari kalimat fakta.

Baca Juga: Rekomendasi Buku SNBT untuk UTBK SNPMB

Q5: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

What is the relationship between Texts 1 and 2?
A. Text 1 discusses the biodegradable material used in many useful products explained in Text 2.
B. Text 1 explains how biodegradable material can help improve the plastic recycling process discussed in Text 2.
C. Both texts explain what scientists have done to provide plastics which do not harm the environment.
D. Text 2 explains how new plastic material mentioned in Text 1 is recycled to create more jobs.
E. Text 2 discusses the plastic recycling process that has been improved by the research findings explained in Text 1.

Pembahasan:
Untuk mendapatkan jawaban dari pertanyaan ini perlu mengetahui isi teks 1 dan teks 2 secara umum. Mengingat waktu yang sangat terbatas, isi secara umum dari teks 1 dan teks 2 dapat disimpulkan dengan membaca sepintas namun tetap perlu mengenali poin utama bacaan.

Isi teks 1 secara umum:
Keberadaan plastik di laut yang mengganggu lingkungan, penemuan material baru untuk plastik yang dapat terurai secara alami atau biodegradable yang dapat menjadi makanan untuk mikroorgnisme di laut dan tidak menjadi sampah berbahaya.

Isi teks 2 secara umum:
Bahaya sampah plastik, penelitian tentang proses daur ulang plastik, dan teknik daur ulang plastik yang dapat mengolah sampah plastik menjadi produk yang berguna

Dua teks tersebut menyatakan solusi agar sampah olastik tidak berbahaya bagi lingkungan. Pernyaan pada pilihan A, B, D, dan E tidak memberikan  (A, B, D and E do not contain correct information).

Jadi, hubungan antara teks 1 dan teks 2 adalah Both texts explain what scientists have done to provide plastics which do not harm the environment.

Jawaban: C

Q6: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

Based on information from the two texts, which of the following will most likely happen in the future?
A. Plastic waste in the ocean is unavoidable.
B. It is impossible to preserve customer food without biodegradable plastics.
C. Disposing plastic waste into seawater will create more job opportunities.
D. Marine organisms can be used to recycle plastics into pillows.
E. There is no need to completely ban plastic usage from this world.

Pembahasan: 
Teks 1 dan teks 2 memberikan informasi bagaimana bahaya palstik bagi lingkungan beserta memberikan informasi upaya menanganinya.

Dari bacaan pada teks 1 dan teks 2 dapat disimpulkan bahwa pernytaan pada piliha A, B, C, dan d tidak memberikan informasi yang bena (A, B, C and D do not contain correct information).

Dari kedua teks menyatakan bahwa plastik berbahaya bagi lingkungan, namun ada cara untukmengatasi permasalahan tersebut. Sehingga dapat disimpulkan bahwa penggunaan plastik tidak perlu dilarang secara penuh.

Jadi, dari informasi pada kedua teks dapat diketahu bahwa tidak perlu melarang penggunaan plastik secara penuh (There is no need to completely ban plastic usage from this world).

Jawaban: E

Baca Juga: Contoh Soal PPU SNBT +Bahas dengan Jelas

Passage 3 for Question 7 ‒10

Text 1
You’ve been working and saving for decades for just this moment: retirement. Even though you may be ready to stop working full-time, now comes the hard part: letting yourself use your savings, since you no longer will be bringing in that paycheck, which until now has covered your monthly expenses. Making the psychological shift from saver to spender is no small effort for most people.

“Now you have this lump sum and have to draw it down. For some it’s almost physically painful,” said David John, a senior strategic policy advisor. Unpredictable factors like market performance, life expectancy and health issues make spending your money easier said than done. That’s why people may be hesitant to tap their savings because they think, “I have X dollars and it has to last me my whole life, but I have a very uncertain future. So, if I touch that I’m putting myself at risk.”

Research shows that among retirees with savings, many do not draw down very much, choosing instead to live off fixed sources of funds, such as Social Security or pensions or income from part-time work they take up. A study found that the vast majority of retirees in America still have at least 80% of their savings after two decades in retirement. No doubt this is partly because they are among the last generation of workers to benefit from corporate pensions.

The psychological reluctance to tap one’s savings is a factor for most people regardless of their financial condition. It may become more acute for soon-to-be retirees as they face inflation, unstable markets and a lack of pensions, John said. They’re trying to figure out who they are now that their primary career is over and figuring out what they can and can’t do financially

Adapted from https://edition.cnn.com/2022/10/03/business/money/spending-savings-in-retirement-psychological-adjustment/index.html

Text 2
It’s hard to manage your money well in retirement unless you’re realistic about what you have. The first thing to do is to make a budget and sketch out a plan to cover your expenses.

Before retiring, keep track of your spending and regular expenses, like housing, food, health care, etc. Then assess how those expenses might change in retirement (e.g., if you plan to move to a less expensive home or area; and if your insurance costs will be subsidized by your old employer).

You should also consider paying for a child’s wedding, buying a car, or taking a major vacation. Then assess what fixed income you will have come in (e.g., Social Security or pension payments). The difference between your expected spending and your fixed income is the amount you will need to draw from your savings.

It would also help to consult with a professional. A financial advisor can help you strategize how to manage and use your money in the years ahead. The one common feeling is that people say they are overwhelmed with all the choices they need to make to live off their savings in retirement. With the different types of accounts many have, the potential for penalties and higher taxes if withdrawals are taken incorrectly and sorting out how their investments may need to shift for retirement income, it can be a lot for a new retiree to get their head around.

Adapted from https://edition.cnn.com/2022/10/03/business/money/spending-savings-in-retirement-psychological-adjustment/index.html

Q7: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

What is the main idea of Text 1?
A. Life uncertainty is happening among newly retired people in America.
B. There are some reasons why retirees use their savings.
C. The retirees’ financial condition affects how much they are willing to spend their savings.
D. Most retirees in America do not use their savings a lot in retirement.
E. How the newly retired people spend their savings is quite similar.

Pembahasan:
Contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT 2023 juga mencakup kacapakan menentukan main idea atau ide pokok bacaan

Main idea adalah ide pokok bacaan yang dapat diperoleh dengan mengabil pokok bahasan dari keseluruhan bacaan. Analisis untuk lima pilihan yang diberikan dilakukan seperti cara berikut.

  • A is wrong because this is only specific information (hanya memberikan informasi spesifik)
  • B is wrong because there is no information about this in the text (tidak ada informasi mengapa peniunan menggunakan tabungannya dalam bacaan) 
  • C is wrong because the information is contrary to the statement in the text (informasi pada pernytaan bertentangan dengan informasi pada bacaan) 
  • D is correct because this is what the author wants to say to the readers (pernyataan mewakili apa yang penulis ingin katakan pada pembaca)
  • E is wrong because there is no information about this in the text (tidak ada informasi mengenai bagaimana orang yang baru pensiun membelanjakan tabungan mereka sangat mirip)

Jadi, jawaban yang tepat untuk The main idea of Text 1 is Most retirees in America do not use their savings a lot in retirement.

Jawaban: D

Baca Juga: Contoh Soal PBM (Pemahaman Bacaan dan Menulis) SNBT

Q8: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

Which of the following best restates the second sentence in Paragraph 1 in Text 2?
A. Covering all costs is the first thing to plan in relation to budget expenses.
B. Preparing a budget and drafting a plan of your costs is the first thing you should carry out.
C. Planning and calculating the budget expenses is the first thing to be carried out.
D. Drafting your plan that includes your costs should be done first to prepare a good budget.
E. Budgeting and planning should be prepared first to be able to pay your costs.

Pembahasan:
Perhatikan apa informasi yang terdapat pada The second sentence in Paragraph 1 in Text 2 (Kalimat kedua paragraf pertama pada Teks 2).

Pernyataan pada kalimat kedua menerangkan bahwa hal pertama yang perlu dilakukan adalah membuat anggran dan sketsa rencana untuk memenuhi anggaran.

Pernyataan tersebut memiliki makna yang sama dengan Preparing a budget and drafting a plan of your costs is the first thing you should carry out. Dengan arti: Mempersiapkan anggaran dan menyusun rencana biaya Anda adalah hal pertama yang harus Anda lakukan.

Jadi, jawaban untuk the best restates the second sentence in Paragraph 1 in Text 2 adalah Preparing a budget and drafting a plan of your costs is the first thing you should carry out.

Jawab: B

Q9: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

The purpose of Text 2 is to ….
A. provide advice for newly retired people on how to manage their money in retirement.
B. explain the process of managing your expenses during retirement
C. explain how to get a professional financial advisor to manage your savings after you retire
D. discuss what newly retired people should do to monitor their expenses
E. argue which investment is the best for retirement income.

Pembahasan: 
Contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris juga

Pernyataan pada pilihan B, C, D, dan E tidak dijelaskan dalam bacaan (B, C, D and E are not explained in the text). Keterangan tujuan bacaan untuk teks 2 terdapat pada provide advice for newly retired people on how to manage their money in retirement.

Jawaban: A

Q10: Contoh Soal Literasi dalam Bahasa Inggris pada SNBT

Which of the following statements shows the author’s positive attitude toward an investment analyst?
A. For some it’s almost physically painful,” said David John, a senior strategic policy advisor.
B. No doubt this is partly because they are among the last generation of workers to benefit from corporate pensions.
C. They’re trying to figure out who they are now that their primary career is over and figuring out what they can and can’t do financially.
D. It’s hard to manage your money well in retirement unless you’re realistic about what you have.
E. A financial advisor can help you strategize how to manage and use your money in the years ahead.

Pembahasan: 
Dari pilihan A hanya menyebutkan siapa David, yaitu penasihat kebijakan strategis senior (A only mentions who David is, i.e. a senior strategic policy advisor). Pada pilihan B, C, dan E tidak membicarakan analisi invetasi (B, C and D do not talk about an investment analyst).

Jadi, pilihan yang terpat untuk menjawab the following statements shows the author’s positive attitude toward an investment analyst adalah A financial advisor can help you strategize how to manage and use your money in the years ahead.

Jawaban: E

Demikian tadi bagaimana bentuk contoh soal literasi dalam Bahasa Inggris SNBT dari penyelenggara Ujian Tulis Berbasis Komputer pada Seleksi Nasional Penerimaan Mahasiswa Baru (UTBK-SNPMB) 2023. Terima kasih sudah mengunjungi idschool(dot)net, semoga bermanfat!

Baca Juga: Contoh Soal Penalaran Umum SNBT UTBK SNPMB 2023 +Bahas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version